Σύλλογοι

Ο προφήτης Ηλίας

ilias

Ο Σύλλογος των απανταχού εξ Ελληνικού Γορτυνίας ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1920 με πρόεδρο το Σπύρο Λαγοδήμο. Επανιδρύθη το 1923 με προσπάθειες του Δημητρίου Μπαρμπαλιά με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την πραγματοποίηση έργων στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Ο σύλλογος όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γεώργιος Α. Παπαντωνίου αγόρασε ιερά σκεύη για την εκκλησία. Μετά την κατοχή έστειλε ιματισμό και χρήματα στους δυστυχούντες,δηλητηριώδη πίτουρα για την καταπολέμηση των ακρίδων και εργαλεία για τη διάνοιξη της οδού από το Ελληνικό προς Αρχαία Γόρτυνα. Με ενέργειες του συλλόγου επετεύχθη η ίδρυση ιατρείου αφού αγόρασε αντί 10000 δρχ. οικόπεδο το οποίο εδώρησε στην κοινότητα.Από το 1974 ο Σύλλογος μπαίνει σε νέα φάση ανάπτυξης. Πραγματοποιεί αγορά οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση ξενώνα στο χωριό και από δωρεά του πατριώτη μας Παναγιώτη Χρήστου Κόνιαρη αποκτά δύο διαμερίσματα και ένα μαγαζί στην περιοχή Εξαρχείων.

Το 1998 οι αδελφοί Φουρλή προχωρούν σε συνεννόηση με το Δ.Σ.στην ανέγερση ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ το οποίο δωρίζουν στο σύλλογο και δίνουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου. Ο σύλλογος δραστηριοποιείται σε όλες τις παραμέτρους της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του χωριού. Έχει ιδρύσει τράπεζα αίματος, βραβεύει τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και TEI κάθε χρόνο, εκδίδει την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ”, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στο Ελληνικό και κατασκευάζει ή είναι αρωγός σε πολλά έργα που πραγματοποιούνται τόσο στην Αθήνα όσο και στο χωριό.

Όλα τα τεύχη της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ“, βρίσκονται εδώ.

 Διεύθυνση Συλλόγου: Εμ. Μπενάκη 73, Αθήναι 10681, Τηλ:. 210 3811888, email: [email protected]

 

Σύλλογος Γυναικών Ελληνικού

ginaikes

Ο Σύλλογος Γυναικών Ελληνικού ιδρύθηκε το 1995. Ενεργοποίησε τις γυναίκες που κατάγονται από το χωριό. Έχει πολλές δραστηριότητες ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα τόσο στην Αθήνα όσο και στο χωριό όπου διατηρεί και γραφεία στην πλατεία. Το Δ.Σ. του έχει διετή θητεία.

 

Ellenikon Benevolent Society

Το 1945 στη Βοστώνη ιδρύθηκε σύλλογος με την ονομασία “Βοηθητικός σύλλογος Ελληνικού”. Σκοπός του συλλόγου ήταν να παράσχει βοήθεια στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο χωριό. Από τότε δεν έπαψε ποτέ να βοηθά το Ελληνικό και βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους.Τελευταία συνέβαλλε με σημαντικό χρηματικό ποσό στον ηλεκτροφωτισμό του κεντρικού δρόμου του χωριού και βραβεύει από το 2002 τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τη δωρεά της διαθήκης του Δημ. Γεωργαντά ύψους 40000δολλαρίων στο σύλλογο “Προφήτης Ηλίας”.